Beleids­plan: met visie
onze ambities verwezenlijken

1. Inleiding

Onderzoek & Ontwikkeling Groepsdynamicatrainingen is in december 2017 opgericht.

Deze stichting onderzoekt of met trainingen van ‘Grol Weerbaarheid’ het effect wordt bereikt dat daarmee wordt beoogd. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de trainingen ‘Ruimte voor jezelf’ en ‘Ruimte voor de ander’. Het kan zijn dat daar in de loop van de tijd trainingen bij gaan komen. Ook de effectiviteit van deze trainingen zal door OOG worden onderzocht.

2. Visie en missie

Het uitgangspunt voor elke training is dat deze een positief effect heeft op elke persoon, die daaraan deelneemt. Je weet of dat het geval is als je dat op een goede manier onderzoekt en je bent geloofwaardig als je de onderzoeksresultaten serieus neemt en verwerkt in bestaand en nieuw trainingsmateriaal.

Het onderzoeken van effecten is een doorlopend proces, omdat:

  • Deelnemers van vandaag niet dezelfde zijn als de deelnemers van morgen
  • (Wetenschappelijke) inzichten veranderen.

OOG zal in eerste instantie alleen trainingen onderzoeken, die door ‘Grol Weerbaarheid’ worden aangeboden. De grondslag van OOG sluit aan bij die van Grol Weerbaarheid: christelijke waarden en normen.

3. Ambities

In 2018 wil OOG het volgende hebben afgerond:

  • Ontwikkelen vragenlijsten
  • Ontwikkelen digitale omgeving waarin gegevens kunnen worden verwerkt
  • Presenteren van de eerste effectresultaten.

Voor 2019 is het de bedoeling dat:

  • Elke opdrachtgever (waaronder subsidieverstrekkers) twee weken na afloop van een training de resultaten daarvan ontvangt
  • Bestaande trainingen worden bijgesteld op basis van de effectresultaten.

4. Uitdaging

OOG kan het effect meten van trainingsmateriaal dat een aantal jaren in gebruik is. Inmiddels hebben duizenden deelnemers deze trainingen doorlopen. Daarmee is dus de nodige ervaring opgedaan. Het is bovendien ontwikkeld en wordt gegeven door mensen, die weten waarover ze het hebben, omdat ze zelf een relevante opleiding achter de rug hebben: HBO-bewegingsonderwijs.

Uit de mooie verhalen van deelnemers kun je veel afleiden. Bovendien weet je dat je trainingen voorzien in een behoefte als opdrachtgevers weer bij je terugkomen. Je weet echter niet wat precies de kracht is van wat je aanbiedt en waarin dit verbeterd kan worden. Daarvoor moet meer gericht onderzoek plaatsvinden. Dat is de taak van OOG.

OOG is een kleine stichting, die zich nog moet ontwikkelen zowel in kunde als in ervaring. We zullen met een zeer beperkt budget moeten werken. OOG zal zich wellicht nooit kunnen meten met grote en al jarenlang bestaande onderzoeksinstituten. Desondanks wil OOG deze uitdaging aangaan, omdat effectmeting noodzakelijk is om enthousiast te blijven doen wat we nu met zoveel enthousiasme doen: mensen helpen om verder te komen in hun (persoonlijke) ontwikkeling.

5. Stappen­plan

Dit onderdeel zal met het bestuur ingevuld worden. Hier komen de concrete activiteiten te staan. Daarbij valt te denken aan onderwerpen, zoals:

  1. Opdracht verlenen aan websitebouwer
  2. Vragenlijsten ontwikkelen
  3. Try-out op school
  4. Verder uitzetten van de vragenlijsten
  5. Opleidingsinstituten benaderen met vragen of studenten een afstudeerscriptie kunnen schrijven aan de hand van de meetresultaten